Water Technics
NIEUWS
zwem-onder-water

Zalig zuinig zwemmen

5 tips om energie te besparen op uw zwembad

De hoge energieprijzen houden ons al een tijd in de greep, en de vooruitzichten zijn nog zeker niet van die aard dat het maar een tijdelijk fenomeen zou zijn. 


Het zal u dan ook niet verwonderen dat wij steeds meer vragen krijgen omtrent energiebesparing aan het zwembad


Zonder wonderen te kunnen beloven, of één geweldige supermethode kunnen aan te reiken, proberen we echter graag hierbij enkele ingrepen te bespreken, waarmee vaak al een hele vooruitgang kan geboekt worden op gebied van energiebesparing


Kort geschetst, heeft elk zwembad minstens een filterpomp. Tevens worden de meeste zwembaden verwarmd, vaak met een warmtepomp, maar ook rechtstreeks via elektriciteit, of via de centrale verwarming op mazout of gas.  


Bij de meesten, is de elektriciteitskost voor filtratie en verwarming, de voornaamste bekommernis. Hoe kunnen we hier iets aan veranderen?  Helaas vaak enkel door eerst te investeren. 

zuinige filterpomp zwembad

Tip 1: Filterpompen


Veel filterpompen werken op één vaste snelheid.  Laat ons stellen dat die verbruik 100 hebben.  De laatste jaren zijn er pompen gekomen met regelbaar toerental, waardoor ze nog maar 80 verbruiken. Tot over enkele maanden was de meerprijs meestal niet verantwoordbaar tov de besparing.  De laatste generatie pompen zijn echter technisch zo goed, dat het verbruik richting 30 gaat.  Eigen testen hebben aangetoond dat een klassieke pomp 504 Watt verbruikte, een standaard frequentie gestuurde 398, en de Aquagem pomp slechts 132 Watt, in eenzelfde opstelling.  Aan prijzen die richting 0.77 euro per kWh gaan, bespaart men met een Aquagem pomp makkelijk € 1000 per jaar op een gemiddeld zwembad. En dit voor een investering vanaf € 1199.

zuinige warmtepomp zwembad

Tip 2: Warmtepompen


Hetzelfde verhaal geldt ook voor warmtepompen, welke de grootste verbruikers zijn aan een zwembad, en dus de verschillen in jaarkost nog groter zijn.  Een gemiddeld zwembad, verwarmt naar 28° C, voor 5 maand, verbruikt ong. 2300 kWh.  In euro’s, aan de huidige tarieven, komt dit neer op ong. € 1800 per jaar, bij gebruik van een Full Inverter warmtepomp Bij een klassieke warmtepomp, die draait op één vaste snelheid, gaat het verbruik meer dan het dubbele zijn!  Dus met een nieuwe warmtepomp, en zonder in te boeten op comfort, kan men momenteel snel € 2000 besparen per jaar.  Met een investering van gemiddeld € 4000-6000, is een nieuwe, moderne warmtepomp terugverdient op 2-3 jaar! 

zonneverwarming zwembad

Tip 3: Zonnewarmte


Zonnewarmte is echter nog steeds de goedkoopste verwarming.  Dit kan onder de vorm van solar rolluiklamellen, of met zonnecollectoren voor de opwarming van het zwembadwater.  Nadeel is echter dat er geen warmte wordt geproduceerd, als er geen directe zonneschijn is.  Daarom is zonneverwarming meestal ondersteunend aan een andere verwarming, bvb een warmtepomp.  We zullen echter weldra een nieuwe vorm van zonnecollectoren gaan testen, welke warmte zouden opwekken, ook als er geen directe zonnestraling is.  Dus bij bewolkte dagen, zou er toch opwarming kunnen zijn.  Dit Engels systeem zou, voor een gemiddeld zwembad van 8*4 m, een investering vragen van ong. € 6000, en 10 m² grondoppervlakte.  Dan zou het systeem op zichzelf kunnen instaan voor de verwarming, van mei tot oktober.  Voor de helft, en ondersteunend aan een warmtepomp, zou deze laatste ong. 50 % minder lang moeten draaien/verbruiken.  We gaan dit echter nog eerst zelf testen dit najaar, en komen terug met de resultaten. 

rolluik-verwarmend-zwembad

Tip 4: Zwembad afdekking


Verder zal er veel kunnen bespaard worden door het zwembad steeds af te dekken wanneer het niet gebruikt wordt.  Elke degelijke afdekking isoleert bijna even goed.  Sommigen zijn wat moeilijker te hanteren dan anderen, waardoor de ‘moeite doen’ het soms laat afweten.  Hier kan gedacht worden richting een systeem dat moeiteloos te sluiten is, of, wat ‘goesting’ te kweken. 

isolatie zwembad

Tip 5: Zwembad isolatie


Isolatie van een zwembad is bij ons een heel belangrijk iets geworden, en laat de laatste maanden zeer overtuigend zijn nut zien. Bij oudere baden, is het warmteverlies in de grond nog steeds groot, tot 2-3 graden per dag, maar dat is enkel te verhelpen door zeer ingrijpende werken. Bij grote renovaties, dus wanneer rondom het bad alles moet opengelegd worden, is het dan wel zeker nuttig om alles terug op te vullen met bijvoorbeeld isolatiechape, zodat het bad een stuk passiever wordt in verbruik en verlies.


Bij niet geïsoleerde zwembaden, waarbij het rolluik aan vervanging toe is, raden we dan zeker ook aan om voor solar lamellen te kiezen. Bij sterk geïsoleerde baden, is er enkel een voordeel aan een solar rolluik, wanneer het bad overdag veel dicht ligt, maar is er ook de kans op te hoog oplopende temperaturen. Daar raden we eerder zonnecollectoren aan, ter ondersteuning van de warmtepomp, omdat dat systeem wel te sturen is.

Kort samengevat,

is er geen ideale, vaste oplossing, geschikt voor elk zwembad. Nieuwere zwembaden zijn meestal al heel energiezuinig opgevat. Voor de iets oudere, of niet-geïsoleerde zwembaden zijn er zeker mogelijkheden tot besparing, mits investering.


Dit overzicht is zeker geen aansporing tot massale uitgaves, maar informatief opgesteld, zodat de vragen die bij iedereen leven, al zo overzichtelijk mogelijk worden beantwoord. Maar elk bad is anders, en daarom staan wij steeds ter beschikking, om eventuele plannen, individueel met u te bekijken.


Met vriendelijke groeten,

Het Water Technics team.