WATERBEHANDELING

Waterbehandeling

Wat houdt dat allemaal in?

uw partner voor zwembad en vijver

Een zwembad is er voor uw plezier en dat plezier begint met zuiver water.

Hoe u dat water in een uitstekende conditie houdt? Op deze pagina treft u niet alleen achtergrond informatie maar ook tal van tips voor het onderhoud aan, inclusief de hulpmiddelen die u daarvoor nodig heeft.

Grof vuil zoals bladeren, takken, zand,... :

 

Grof vuil kunt u maar beter niet proberen op te vangen met je zwembad installatie. Een eigenaar van een zwembad ontkomt er niet aan om bij regelmatig gebruik het zwembad te reinigen van dit grovere vuil. Dit kan hij doen door met een schepnet het wateroppervlakte te reinigen en met een bodemreiniger de bodem schoon te maken. Voor het laatste kan een zwembadrobot het werk gelukkig overnemen.

U bespaart ook veel moeite door wanneer u uw bad niet gebruikt het af te dekken met een zeil, lamellendek of overkapping.

 

 

Klein vuil zoals haren, insecten, huidschilfers,... :

 

Een professioneel zwembad moet worden uitgerust met een goed watercirculatie-systeem (pomp) en een filter-systeem (filter-vat). Zo'n filter-systeem bestaat vaak uit een zand- of glas-filter. Hierdoor zorgt u dat het grovere vuil zoals haren, insecten, huidschilfers etc uit het zwembad worden verwijderd. Gelukkig gaan deze vaten vaak mee en hebben ze weinig onderhoud nodig. Het enige wat een zwembadeigenaar moet doen om het filtervat in optimale conditite te houden is het systeem af en toe backwashen. Daarmee spoelt u uw filterzand weer schoon.

 

 

Microscopisch vuil zoals bacteriën, algen,... :

 

In een zwembad krijg je onontkomelijk ook te maken met de bestrijding van bacteriën en algen. Desinfectie en een doordachte waterbehandeling spelen hier een belangrijke rol in. Want een zwembad krijgt nogal wat te verwerken. Juist bij zomers temperaturen voelen bacteriën zich als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in een rap tempo. Algen houden eveneens van zonnestralen, ze zorgen voor een vieze groen/bruine aanslag en verkleuren het zwembadwater.

 

Belangrijk bij de bestrijding van dit vuil is dat u de bacteriën en algen een stapje voor bent. Dit kan door een omgeving te creeëren waar algen en bacteriën niet kunnen groeien. Dit kunt u doen door als volgt te werk gaan:

 

Vul het zwembad altijd met leidingwater (nooit met grondwater)

Controleer altijd éérst de zuurgraad (pH-waarde), deze moet minimaal zitten tussen 6.8 en 7.8 pH (ideaal=7,2). Wanneer de pH niet op orde is kan je deze op peil brengen met Ph- of Ph+.

Als tweede controleer je het chloorniveau. Breng voor het eerste gebruik van je zwembad het chloorniveau op peil met chloorshock. Voor elke 1000 ltr (1m3) dient u 10cc chloorshock toe te voegen.

Is de pH waarde en het chloor gehalte in order, dan is in principe het zwembad klaar voor gebruik.

Vuil, lichaamsschilfers, vetten, bacteriën etc. breken het chloor af. Daarom dient dit niveau op peil gehouden te worden met chloortabletten voor een constante aanvulling, deze plaats je in de skimmer of in een drijvende chloorverdeler.

Test met de teststrips regelmating (minimaal 2 keer per week) het pH en het chloorgehalte.

 

Meten is weten... zwembadwater dat niet goed is, duidt veelal op nalatig onderhoud. Bij flink wisselende weersomstandigheden, wat bij ons vrij vaak voorkomt, dient men wat vaker het water te controleren. Vooral na hevige regen en/of onweer kan de pH waarde van het zwembad drastisch veranderen.

Kijk hier voor meer informatie over het verkrijgen van de perfecte waterbalans.

Automatische systemen:

 

Naast dat u gebruik kunt maken van een zwembadrobot voor het grovere vuil, en u met een simpele knop uw filtervat schoon kunt maken is er ook een gemakkelijke oplossing voor het op peil houden van uw chemicaliën.

 

Automatische doseersystemen:

Er zijn voor zowel chloor als pH automatische doseersystemen. Deze houden met een simpele meting bij wat de waarden van het zwemwater zijn en vullen via een voorraad-tank automatisch de pH en/of Chloor bij.

Zoutsystemen:

In plaats van chemisch chloor kunt u ook uw zwemwater schoonhouden met behulp van een zoutwater systeem. Met behulp van een zoutelectrolyse-systeem en geen chloor maar zout in uw zwembad wordt het zwemwater in de electrolyse-cel omgezet naar veilig zwemwater. Het zoute water kan steeds weer worden geheractiveerd waardoor er geen zout verloren gaat in uw zwembad zelfs niet door verdamping. Alleen met backwashen van uw filtervat gaat er wat zout verloren. Een zoutelectrolyse-systeem is een stuk natuurvriendelijker dan een Chloorsysteem. Zout is namelijk een natuurlijk product waar Chloor juist chemisch is.

CONTACTGEGEVENS

 

WATER TECHNICS bvba

Wilsonstraat 96

2860 Sint Katelijne Waver

BEL MIJ TERUG

 

015/31 49 89

Copyright @ All Rights Reserved